· 

Voordelen van echte wol.

In het najaar van 2006 heb ik een lange sjaal gebreid. Van dikke lontwol waar je met naalden 8 in één weekend een sjaal van  kon maken en dragen. Tijdens koude periodes haal ik hem weer uit de kast, zelfs na drie keer wassen ziet hij er nog goed uit dit is het voordeel van echte wol. Voor het beste resultaat moet de sjaal opgespannen worden dan krullen de randen niet zo om, maar als je dit geen probleem vindt hoeft het niet natuurlijk. Ik verwacht de sjaal nog heel lang te gebruiken vanwege de goede kwaliteit. Je hebt er immers toch wat tijd en energie in gestopt bij het maken en dan zou het jammer zijn om hem maar een seizoen te kunnen dragen.

 

Het verschil met acryl is:  dat wol en natuurlijke garens wel duurder zijn maar dat je er wel langer plezier van hebt.

Verder is wol een vezelsoort die ademt vocht wordt sneller afgevoerd als je zweet, waardoor jou kledingstuk niet klam gaat aanvoelen.

 

Nog een goede eigenschap is dat wol anti-statisch is heel geschikt met koud weer. Terwijl synthetische garens zoals nylon, acryl en polyester de bekende elektrische schok geeft als je iets aanraakt. Statische spullen trekken ook nog eens eerder vuil en stof aan wat je met wol niet zo snel hebt.

 

Verder heeft wol heeft een zelfreinigend vermogen waardoor je het niet vaak hoeft te wassen.  En nog een belangrijk voordeel van wol is dat het alleen maar schroeit en vrij snel dooft, in tegenstelling tot synthetische stoffen. Die brandgevaarlijk zijn en ook nog eens kunnen smelten. 


wollen sjaal
alpaca sjaal

Reactie schrijven

Commentaren: 0