· 

Merinowol eigenschappen

Er bestaan verschillende soorten wol types. Maar Merinowol afkomstig van het Merino schaap is wel een van de bekende soorten. Deze wol heeft een  fijne structuur omdat er nog meer haartjes in zitten dan bij de wol van een gewoon schaap. 

 

Deze merino wol is geschikt voor onder andere kleding omdat het niet kriebelt en heel zacht is.  Als gebreid, gehaakt of geweven een duurzaam textiel product waarvan je mooie kleding stukken of accessoires kunt maken. 

Het regelt de warmte heel goed tijdens het dragen want het voert vocht heel snel af. De echte wol bevat lanoline een soort waslaagje  wat ervoor zorgt dat een kledingstuk niet gaat ruiken bij intensief gebruik. Dit zorgt er ook voor dat je een product gemaakt van dit garen langer kunt dragen en gebruiken.  Waardoor in verhouding  je veel goedkoper uit bent dan met een goedkoop synthetisch product.

Een kledingstuk gemaakt van acryl of andere synthetische stof voelt niet prettig aan, en zorgt ervoor dat je statische schokken krijgt als je een deur klink aanpakt. Met wol, katoen, of linnen heb je dit niet het heeft daarom veel voordelen zoals met echte wol dat het brandvertragend werkt.  Hoe hoger het percentage wol in een garen zonder toevoeging van andere vezels daarmee heb je een product wat niet statisch is, goed warm houdt, en brandvertragend werkt. 

 

De structuur van de wol zorgt ervoor dat bacteriën geen houvast hebben aan de vezels. Daarom is het belangrijk deze wol niet vaak te wassen, omdat het beschermende laagje er dan vanaf gaat.   Verder is het product van deze kwaliteit slijtvast waardoor het jaren

meegaat als je het goed behandelt. Dus liever laten luchten in plaats van wassen.

 

Gebruik azijn in lauw water en met niet al teveel werk door het een beetje te kneden is het niet veel werk om je kledingstuk even op te frissen. Bij intensief of te heet wassen gaat wol vervilten, daarom is dit absoluut af te raden je hebt dan ook kans dat het kledingstuk flink krimpt waardoor je het niet meer kunt dragen. Azijn werkt prima om het kledingstuk op te frissen of een wolwasmiddel een klein beetje, laat het verder liggend drogen op een handdoek. Wol moet je vooral niet ophangen,  het kledingstuk rekt namenlijk uit door het natte zware gewicht.


Wol sjaal
merino sjaal

Reactie schrijven

Commentaren: 0