Kant


Kant handgemaakt in verschillende technieken.


Kant handgemaakt in verschillende technieken. Een mooie rand langs kleding of woning textiel voor een vintage uitstraling.  Onze luxe gehaakte of gebreide luxe vintage designer sjaals zoals een witte sjaal of een gebreide muts van verschillende soorten materialen, het wordt meestal gemaakt van wol, katoen of synthetisch garen.

Maar kant wordt altijd gemaakt van linnen, katoen of  met zijde zodat het patroon mooi zichtbaar wordt.

Voor 1900 was het dragen van kant alleen mogelijk voor rijke mensen, het werd met de hand gemaakt. Dit was een intensief proces waar veel tijd in ging zitten en daardoor erg duur was.

Door de uitvinding van de kantklos machines werd het kant goedkoper zodat meer mensen het konden dragen. In de jaren 80 verdween het kant maken naar China omdat de massa productie daar goedkoper was. En de vraag naar kant enorm steeg omdat popidool Madonna altijd kant droeg. Het werd een grote rage die de jeugd en zelfs ouderen op de voet volgden met handschoenen en panty's . Dit kant wordt voornamelijk van nylon of acryl gemaakt wat als nadeel heeft dat het niet echt zacht is en broeierig aanvoelt maar geschikt voor een korte mode trend.

 

Het kant waar het verhaal hier over gaat is het echte  Kant geklost op de ambachtelijke traditionele manier. Gemaakt van linnen en ander natuurlijk garen wat een kostbare aanvulling op uw kleding is . 

In Brussel wordt nog het meest de traditionele kant gemaakt en geoefend wie kent het Brussels kant niet? Hier is het nog terug te vinden bij de kantfabriek in Horst. Ouderwetst machinaal gemaakt en in kleine oplages. In Gemert bij het Boerenbond museum  is het echte traditionele handkloswerk terug te zien.  


Ennie Wouters  uit Gemert is hier op een rol kantklos kussen bezig met eigen ontwerp bloem in het kantklospatroon te verwerken. Prachtig om te zien en vooral heel fijn om te doen. Deze techniek is meestal op woensdag of zondag bij het boerenbond museum in Gemert te zien in de ruimte naast het  1884 schooltje.