Waar komt alpaca wol vandaan?


De alpaca wollen sjaals


Wat maakt deze wol zo speciaal?


alpaca lama
Alpaca lama

Waarom wij vaker kiezen voor alpaca wol, voor het maken van wollen sjaals? De eigenschappen die alpaca heeft is een hele lange levensduur. Het is slijtvast, door de samenstelling van de vezel voelt het koel aan in de zomer, en warm in de winter. Verder is het een luchtige stof die je nauwelijks voelt bij het dragen. Het is daarnaast zacht en kriebelt niet.

Alpacawol bevat geen lanoline zoals de wol van het schaap waardoor het goed op de huid aanvoelt en geen allergische reacties veroorzaakt.

 

Het is waterafstotend en vlamdovend daardoor veilig voor kleding en huis accessoires. Het is zelfs drie keer warmer dan gewone wol, door de vezels die kleine holle ruimtes bevat.  Deze wolsoort is wel duurder maar met een luxere uitstraling dan gewone wol.

 

Nog een voordeel van alpaca wollen sjaals is dat het een duurzaam product is daardoor een verantwoorde keuze voor milieu en dier zelf.

 

Waarom onze handgemaakte sjaals met alpaca garen worden gemaakt.

Onze meeste wollen sjaals zijn gemaakt van alpaca wol vanwege zijn mooie eigenschappen. Doordat de wol niet dik is maar toch de warme eigenschappen heeft. Is een handgemaakte sjaal gemaakt met alpacawol licht om te dragen. De vele mooie kleuren zijn goed onderling te combineren. Waardoor met mooie patronen de handgemaakte sjaals een uniek model zijn.

 

Alpaca is ook fijn garen om te weven of om te haken het is lekker zacht bij het maken van handgemaakte sjaals. Onze vintage designers ontwerpen graag een sjaal die lang mooi blijft. 

Wat is een alpaca lama?

De alpaca lama is de kleinere soort van de lama. Deze lama is gecreëerd door de Inca's vanweg de goede kwaliteit van de wol. Alpaca's zijn een stuk kleiner dan de gewone alpaca ze worden ongeveer een meter  tot 1.6 meter hoog. Lama's worden naast hun wol ook gebruikt als lastdier. Waarbij ze heel handig bleken te zijn in de bergen met het dragen van goederen. 

 

De wol van de lama's worden door de Inca's gesponnen tot garen en er worden kleurrijke mutsen en truien van gebreid. Met eigen  patronen, de symbolen die traditie zijn uit de natuur en hun geloof. De textiel bracht een religieuze boodschap over, in tijden van conflicten waren de kleding en textiel ook een felbegeerde oorlogsbuit. Krijgsgevangenen kregen dezelfde kleren als hun overwinnaar, als teken van overwinning.

 

Doordat de Inca's geen scharen hadden werden de draden op juiste lengte geweven, als een draad te kort was werd die aan de andere draad genaaid. Textiel werd door de inca's beschouwd als een teken van rijkdom, een waardevol bezit voor financiële welstand. Het was een geliefd geschenk bij offerandes of tussen diplomatieke uitwisselingen. 

 

Uit Peru komt het peruaans naaldwerk, weven borduren en haken van textiel. De mensen uit Peru ver voor onze jaartelling  hadden hoogstaand niveau van handwerken. Technieken en de verfijning hiervan, de motieven unieke abstracte patronen van mensen en dieren.

De alpaca wol die voor dit soort textiel gebruikt werd vanwege de hoge kwaliteit, de textiel is nu nog terug te vinden in musea. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0