· 

Weven een van de oudste ambachten

Weven een van de oudste ambachten


Weven een van de oudste ambachten die bestaat

 

Het samenvoegen van draden tot een lap textiel. De draden waarmee geweven wordt bestaat uit diverse materialen.Omstreeks 1700

werd er al geweven. Het is een leuke techniek die op verschillende soorten getouwen kan beoefend worden met diverse materialen. De textiel industrie maakten in het begin veel wollen stoffen, op de weefgetouwen en werd meer als huisvlijt gedaan. Vooral veel plaatsen in Brabant waren belangrijk. Rond 1800 ontstonden de eerste spinnerijen om draad te produceren. Rond 1850 onstonden de textiel fabrieken die in grote massa produceerden. Rond 1900 nam de katoen en linnen productie toe, maar de handel en de verkoop werd toen geregeld door fabrikeurs.

 

In het begin van de 18 e eeuw werkte bijna een derde deel in de katoen industrie.

Dit aantal nam snel af begin van de 20e eeuw, dit kwam vooral door de handel met de EEG.

De toename van de productie in lage lonen landen. De economische crisis en toenemende concurentie vanuit andere delen van de wereld. De koninklijke Ten Cate was de laatste grote naam die het restant textiel maken produceerde. Begin jaren 70 veranderde het proces in het maken van kunstgras en tapijten, en nu in brand-en kogelwerende uniformen voor het Amerikaanse leger. 

 

De techniek is gebleven voor o.a de textiel kunstenaars, omdat je er leuke stukken stof mee kunt maken die je nergens anders kunt krijgen. Het is echter ook van belang dat de oude tradities bewaard blijven en daarmee de kennis van het maken.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0