· 

Weven een van de oudste ambachten


Waarom geweven textiel?


Het samenvoegen van draden tot een lap textiel. De draden waarmee geweven wordt bestaat uit diverse materialen. Omstreeks 1700 werd er al geweven.

Het is een techniek die op verschillende soorten getouwen beoefend kan worden met diverse materialen. Voor het weven van tapijten en vloerkleden worden andere getouwen gebruikt.


Hoe is de geweven stof ontstaan?


De textiel industrie maakten in het begin veel wollen stoffen, op de weefgetouwen en werd meer als huisvlijt gedaan. Vooral veel plaatsen in Brabant waren belangrijk. Rond 1800 ontstonden de eerste spinnerijen om draad te produceren. Rond 1850 onstonden de textiel fabrieken die in grote massa produceerden. Omstreeks1900 nam de katoen en linnen productie toe, de handel en de verkoop werd toen gedaan door fabrikanten.

 

In het begin van de 18 e eeuw werkte bijna een derde deel in de katoen industrie. Het zorgde voor een enorme werkgelegenheid. Niet alleen met het weven van stoffen, ook de handel naar andere landen toe.

Dit aantal nam snel af begin van de 20e eeuw, dit kwam vooral door de handel met de EEG. Hierdoor werd de productie langzaam verplaatst naar andere landen, omdat daar de werklonen lager waren. En er meer winst gemaakt kan worden, omdat de mensen in de rijkere landen die stoffen goedkoop konden kopen. Inmiddels zijn veel stoffenwinkels verdwenen en is het een hobby geworden voor de enkele liefhebber. Waardoor goede stof tamelijk duur is en de goedkope stoffen vaak alsnog synthetisch. Zodat het verschil met een product uit de winkel, goedkoper is waardoor je het niet zelf maakt.


Het verdwijnen van de weef industrie.


En door de toename van de productie naar lage lonen landen. De economische crisis en toenemende concurentie vanuit andere delen van de wereld. De koninklijke Ten Cate was de laatste grote naam die het restant textiel maken produceerde. Begin jaren 70 veranderde het proces in het maken van kunstgras en tapijten, en nu in brand-en kogelwerende uniformen voor het Amerikaanse leger. 

Het nadeel van het verdwijnen van deze weefindustrie heeft veel banen gekost. En de kennis van wat het betekent om zelf een kledingstuk te maken wordt hierdoor ook minder. Omdat gezegd wordt dat het maken te duur is, maar ieder beroep maakt uren en heeft een uurloon. De minst intensieve beroepen hebben het hoogste loon. Waarom zou het maken van een goed kleding stuk, het maken op zichzelf. Geen recht mogen hebben op een normaal uurloon? verder de dure stoffen die gebruikt worden en ingekocht moeten worden. Dit alles zorgt voor een prijs wat wel de garantie geeft van een goede kwaliteit die lang mee gaat. Dit is waar wij naar streven een goed product en toch nog betaalbaar.


Waarom is het behoud van weven zo belangrijk?


De techniek is gebleven voor o.a de textiel kunstenaars, omdat je er leuke stukken stof mee kunt maken die je nergens anders kunt krijgen. Het is echter ook van belang dat de oude tradities bewaard blijven en daarmee dat de jongeren leren hoe stoffen geweven kunnen worden op verschillende manieren.

Het is belangrijk om dit soort technieken in ere te houden, en kennis door te geven. Dat is ook waar wij voor staan.

Het zorgt ervoor dat om zich van de massa te onderscheiden, dat je zelf de kennis hebt om kleding te veranderen. Te verbeteren en de persoonlijke stijl te benadrukken.


Waarom zijn natuurlijke materialen beter?


Om mooie kleding te maken zijn natuurlijke grondstoffen beter. Goed voor het milieu en de mens. De synthetische,nylon, en andere platsic fibers zorgen voor zweten en schimmel infecties. De meeste kleding voor vrouwen is gemaakt van dit soort goedkope vezels. De stoffen zijn niet prettig om te dragen. Zien er snel slecht uit waardoor het snel in de afvalberg belandt. Echte materialen zoals wol,katoen en zijde zijn stoffen die je goed kunt bewerken en veranderen. Die bij een goede behandeling een lange levensduur hebben. Daarom onze voorkeur om deze materialen te gebruiken.


Reactie schrijven

Commentaren: 0